Wysiew
Nasturcje mogą oszczędzać czas i pieniądze, bardzo szybko rosną, wolą raczej ubogą glebę i nie potrzebują nawożenia. Można je wykorzystać np. do rozjaśnienia ciemnych za kątków ogrodu, utworzenia kolorowej zasłony z kwiatów, ukrycia kopca kompostu lub brudnych skrzynek,można kwiatami nasturcji zapełnić przerwę w żywopłocie.będzie na pewno ładnie i praktycznie. Wiosną sadzimy po 3-4 nasiona w jednym miejscu, a gdy zaczną rosnąć, przerzedzamy je. Można również wysiewać nasiona już w marcu - w doniczkach z gruboziarnistym kompostem. Gdy siewki osiągają wysokość 5 cm. Należy wysadzić je do gruntu.
Kwiatowy namiot
Aby ozdobić taras czy werandę, należy wypełnić drewnianą donice mieszaniną kompostu oraz gruboziarnistym piaskiem, następnie w środek wtykamy mocny patyk. Wycinamy przy jego czubku rowek i mocujemy 12 sznurków, za pomocą pinezek przyczepiamy drugi koniec do donicy oczywiście w równych odstępach, tak żeby utworzyły piramidę czyli nasz namiot. Przy brzegu donicy sadzimy nasiona jak najbliżej sznurków. Za kilka tygodni będziemy mieli piękny kwiatowy namiot, który rozjaśni nam patio lub taras.
Nasturcja może być też strażnikiem
Kilka nasturcji rosnących w szklarni pomiędzy roślinami pomidorów, skutecznie odstrasza wełnowce które są szkodnikami pomidorów.
Ożywiająca i użyteczna
Bielinek kapustnik bardzo lubi nasturcje, co czyni tą roślinę bardzo użyteczną w ogrodzie warzywnym. Sadzimy ją w pobliżu roślin kapustnych,ażeby motyle nie składały jaj na kapuście, a właśnie na niej ponieważ dla motyli to ona jest atrakcyjniejszą rośliną i w ten sposób obronimy nasze warzywa przed gąsienicami.
Nowe warzywo
Nasturcja nie jest tylko rośliną ozdobną jak by się mogło wydawać. Możemy ją dodawać np. do mięsa. Może to być nasturcja bulwiasta (Tropaeolum tuberosum), która ma nie tylko piękne obfite, wyjątkowe czerwone i złote kwiaty, wspina się po podporach, jest odporna na zimno i wilgotne lata, ale produkuje wyborne bulwy, które można jeść jak rzodkiewkę lub ugotować jak ziemniaki. Bulwy które mają czerwone prążki, stanowią część podstawowej diety w wielu częściach Ameryki Południowej gdzie są znane jako ysano.
Odrobina historii
Kwiaty nasturcji wprowadzają w dobry nastrój i podobnie jak jej liście są jadalne. Sadzono je na dachach schronów przeciwlotniczych w Anglii w czasie drugiej wojny światowej.Roślina została przewieziona z Indii Zachodnich, w 1590r. gdzie znana była pod nazwą indiańska rzeżucha, ponieważ jej zapach przypominał rzeżuchę wodną. Nasiona również jadano jako substytut kaparów. marynowano je w occie. Nazwa botaniczna rośliny to Tropaealum (łac. troph - trofeum) pochodzi od tarczowatych liści i kwiatów podobnych do złotych hełmów. Razem wyglądają jak trofea po bitwie.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz